vrijdag 28 februari 2014

Oefenen voor een andere tijd in Noord Oost Brabant

De openbare bibliotheken in de regio Noord Oost Brabant werken nauw samen. Het gaat om veertien bibliotheken in vijf gemeentes: Bernheze, Landerd, Oss, Uden en Veghel. Deze bibliotheken zijn vooral actief binnen hun eigen gemeentegrenzen maar ondernemen gezamenlijk uiteenlopende activiteiten die te maken hebben met leesbevordering, mediawijsheid en zijn - zoals onlangs econoom Henk van Tuinen onlangs formuleerde - doorlopend bezig "mensen te voeden met de dilemma's waar we voor staan". In dat verband werken we al vele jaren met een jaarthema. Dat een jaar lang vanuit verschillende kanten wordt belicht. En we zetten verschillende vormen in: lezingen, tentoonstellingen, workshops, debatten, een quiz enzovoorts. Het is een thema waaraan veel aspecten zitten en dat gedurende langere tijd 'mee' kan. Het is in onze ogen ook een thema waarover burgers zich zouden moeten willen informeren, om een gefundeerd standpunt te kunnen innemen. Waarover ook veel wordt gepubliceerd. Het is een thema dat velen van ons raakt; of zal raken.


Oefenen voor een andere tijd
In onze ogen verwoordt deze zin wat we in onze samenleving aan het doen zijn. Of gaan doen. We zitten midden in een transitie van een oud naar een ander, nieuw model. Overal zie je onrust, fricties, schuivende panelen, mensen die begonnen zijn om bepaalde 'dingen' anders te gaan doen. En - een belangrijk kenmerk - ze doen dat niet omdat ze daartoe van 'hogerhand' een opdracht hebben gekregen. Integendeel, vaak beginnen ze aan 'hun ding' omdat ze niet langer willen wachten op die 'hogere machten'; die té lang talmen, uitstellen.
Klik hier voor een langer artikel over onze tijdgeest.

Oefenen voor een andere tijd in Noord Oost Brabant
De afgelopen maanden hebben verschillende sprekers zich over dit jaarthema uitgesproken. En zullen nog meer interessante sprekers worden uitgenodigd. Sinds kort afficheren we deze sprekers over dit Oefenen voor een andere tijd als kantelcolleges. Een knipoog naar hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, die het woord kantelen vaak gebruikt.
De samenwerkende bibliotheken hebben zich voorgenomen om aan individuen, bedrijven, instellingen en organisaties uit de vijf gemeentes die 'aan het oefenen zijn voor een andere tijd' een podium aan te bieden. Om zich op een nader af te spreken moment te presenteren aan de lokale gemeenschap. Deze vijf bijeenkomsten zullen in alle gemeentes een andere invulling en karakter krijgen. Dat is niet toevallig zo. Een belangrijk kenmerk van deze trend is dat de veranderingen vooral van onderaf zullen komen. Weinig tot geen sturing vanuit een landelijk bureau of instelling. Daardoor is er veel diversiteit. En dat zal zichtbaar zijn in alle gemeentelijke bijeenkomsten.

Doet u mee?
Indien u zich in bovenstaande zinnen herkent en meent dat u zich tijdens een gemeentelijke oefen-bijeenkomst zou willen presenteren dan verzoeken we u een kort formulier in te vullen. Vervolgens nemen we met u contact op om de mogelijkheden te bespreken. Gelieve ook dit formulier te gebruiken als u meer wilt weten over dit thema, zonder dat u al weet of u mee wilt of kunt doen.

Klik hier voor de eerste Oefen-bijeenkomst in de gemeente Oss

(woensdag 19 maart 2014)
Hans van Duijnhoven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten