dinsdag 14 januari 2014

Landerij VanTosse

VanTosse betekent: van 't Osse. In/Op Landerij VanTosse werken o.a. Landschapsbeheer Oss, molenaars (uit Ravenstein, Megen en Oss), loonwerkbedrijven, een biologische veehouder, een bierbrouwer en bakkers samen om lokale producten te verbouwen en te verkopen.

In het oude, onverkavelde kampenlandschap van de Stelt/Elzen (tussen Oss en Heesch) verbouwt Landschapsbeheer Oss op biologische wijze traditionele graansoorten als spelt, tarwe, rogge, gerst, haver, triticale, koolzaad en sinds 2004 cranberry's. De Brabantse Bonenburger is gemaakt van verschillende soorten bonen, die hier geteeld worden.

Inmiddels zijn diverse producten al verkrijgbaar. De Speciaalbierbrouwerij Oijen brouwt VanTosse speltbier en stookt VanTosse speltjenever, dat behalve bij de brouwerij zelf, bij diverse slijterijen in Oss te koop is. Bij de molen De Nijverheid in Ravenstein is, voor de thuisbakker, ambachtelijk gemalen speltmeel, -bloem en -pannenkoekmeel verkrijgbaar. Bij de molen Desiree in Megen is o.a. biologisch tarwemeel te koop.

Contactgegevens
Landerij VanTosse
Henk Smouter (projectcoördinator)
Tolstraat 3
5342 BH Oss
hs@landerijvantosse.nl
projectbureau@landschapsbeheer-oss.nl
www.landerijvantosse.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten