dinsdag 21 januari 2014

4 uur en 22 seconden

Op zondag 26 januari 2014 deed Tegenlicht in De biecht van de bankier een poging de kijkers inzicht te geven in de banksector. En vooral wat alle jongens en meisjes in de jaren voorafgaand aan de val van Lehman Brothers en het begin van een financiële en economische crisis - die tot vandaag de dag aanhoudt - zoal deden.  In de uitzending stond een (inmiddels ontslagen) Duits bankier centraal. Die op het hoogste niveau aan dit 'spel' meedeed. Er veel geld aan had overgehouden (hij werd aan het eind weggezet als een rentenier) maar die tóch ietwat berouw had over zijn gedrag en dat van zijn collega's. Tegenlicht maakte niet duidelijk dat de fragmenten waarin deze Rainer Voss in een desolate, want leegstaand flat zijn verhaal deed afkomstig waren uit een anderhalf uur durende documentaire: Masters of the universe. Waarin hij als enige aan het woord wordt gelaten. En desondanks toch spannend en 'onderhoudend' was. In de Tegenlicht-uitzending werden een aantal deskundigen aan het woord gelaten. Om te reageren op deze Duitse bankier.

Rainer Voss maakte meer dan duidelijk dat wat hij gedaan heeft in die tijd volstrekt normaal was. Veel geld verdienen door slimme financiële producten te bedenken en die 'slijten' aan argeloze klanten. Op zeker moment komt hij met de opmerking dat aandeelhouders steeds korter hun waardestukken aanhouden. Vroeger (zeg twintig jaar geleden) gemiddeld vier jaar; en nu - anno 2013 - gemiddeld 22 seconden.
De tijd dat een aandeelhouder bezorgd was om het bedrijf waar hij of zij aandelen van aankocht is daarmee definitief voorbij. De enige reden om een aandeel te kopen is om er zo snel mogelijk met winst van af te komen. Het fragment zit op circa 16:50.

Homepage Beelden, quotes en ideeën

Geen opmerkingen:

Een reactie posten