woensdag 6 november 2013

Corvette


Een Corvette moet rood zijn. Klein en kittig. Little red Corvette. Zo'n autootje hoort bij een rijke man, die nergens op hoeft te letten. Kan laten en doen wat hij wil. De Amerikaanse singer-songwriter Sam Baker voert zo'n man op in het liedje Odessa van zijn (beste en) tweede cd: Pretty world. Een rijke stinkerd die geboren werd  in een rijk gezin. Zijn vader deed iets in de olie, die jaar na jaar werd opgepompt. Toen hij rijk stierf had hij feitelijk zijn hele leven niets substantieels gedaan. Een zinloos leven. Temeer daar hij op zeker moment met zijn Corvette een vrouw dood reed. De enige vrouw waarmee hij had willen trouwen. Hij bleef haar zijn hele leven herinneren (Her face was blood and diamonds, he remembers her that way).

Een liedje voor deze tijd?
De man uit Odessa lijkt op ons allen in het rijke Westen. Iedereen die hier woont is als het ware die man. De meesten van ons zijn opgegroeid in een periode van vrede en welvaart. Een plaats waarin het ons aan niets ontbrak. We moesten er wel voor werken - dat wel. Maar iedereen die na WWII is opgegroeid leeft in relatieve welvaart. Zeker vergeleken met anderen in bijvoorbeeld Afrika of Azië.

Ons speeltje - onze Corvette - is onze levensstijl. Die is zo exuberant, zo uitbundig dat we daarmee planeet Aarde bedreigen. Het is het verhaal van Jan Juffermans dat als we onze levensstijl niet aanpassen we twee tot drie aardes nodig hebben om aan alle behoeften kunnen voldoen. Niemand is daar doelbewust mee bezig maar het gevolg van ons uitbundig consumptiegedrag is wel dat grondstoffen opraken, veel soorten uitsterven en we daardoor wellicht het klimaat veranderen. Met vervelende gevolgen. Een proces dat in een turbostand door zal gaan als voormalige ontwikkelingslanden hetzelfde consumptiegedrag gaan vertonen. Hetgeen momenteel volop aan de gang is in China, India of Brazilië. Er zijn ontelbare signalen die er op wijzen dat ons rijgedrag verkeerd is, maar het is o zo aanlokkelijk om in die Corvette te blijven doorsjezen.

Klik hier voor een lang artikel over deze auto en onze levensstijl.

Homepage Beelden, quotes en ideeën

Geen opmerkingen:

Een reactie posten