zaterdag 9 november 2013

Stam

In 2008 verscheen van de Amerikaan Seth Godin zijn boekje Tribes : we need you to lead us. In 2009 verscheen de vertaling. Een oproep aan iedereen om als je 'iets' met je passie of deskundigheid wilt doen een stammetje te starten. Mensen om je heen verzamelen die in hetzelfde onderwerp geïnteresseerd zijn of daar meer van willen weten. Zich voor hetzelfde in willen zetten. Als je dat doet - zo'n stammetje opzetten - dan ben je uiteraard de leider, de voorman. Die volgelingen om zich heen gaat verzamelen. Later in het proces kunnen de rollen veranderen, maar in een tribe heb je altijd voorlopers en volgelingen. En een idee of onderwerp waarvoor de groep zich wil inzetten. Op de achterflap van de Nederlandse editie wordt het als volgt verwoordt:

Een tribe is een groep mensen die verbonden is met elkaar, een leider en een idee. Het zit in onze aard om aansluiting te zoeken bij een tribe - of deze groep nu ene religieuze, etnische, economische of zelfs muzikale (denk aan fanclubs) basis heeft.

Dankzij internet zijn veel geografische, economische en tijdsgrenzen verdwenen. Nieuwe tribes ontstaan en bestaande tribes groeien door blogs en sociale netwerken - groepen van tien of tien miljoen die bezorgd zijn over klimaatverandering, een politiek doel nastreven of helemaal gek zijn van de iPhone.

Wie gaat al deze tribes leiden?
Het web is fantastisch, maar het biedt geen leiderschap. Dat moet nog steeds van  individuen komen - mensen zoals jij die gepassioneerd zijn over iets. Iedereen die nu een verschil wil maken heeft de instrumenten tot zijn beschikking.
Homepage Beelden, quotes en ideeën

Geen opmerkingen:

Een reactie posten