woensdag 6 november 2013

Humans

Real humans

Äkta människor (Echte mensen) is een Zweedse sciencefictionserie. Die in het najaar van 2013 door de VPRO werd uitgezonden onder de Engelse titel Real humans.

Toeval bestaat niet. Dat wil zeggen. Sommige ontwikkelingen hangen in de lucht en komen samen. In deze 10-delige serie leven mensen in een niet nader aangeduide toekomst samen met zogenaamde hubots. Robots die mensen overal in het dagelijks leven helpen. Het zijn overduidelijk slimme wezens. Ze kunnen veel meer als lassen of het gras maaien. Nee, het zijn - zoals onlangs de Nederlandse psycholoog en informaticus Henny van der Pluijm aangaf - zelflerende robots. Die zodanig geprogrammeerd en gemaakt zijn dat ze in staat zijn zich aan veranderende situaties aan te passen.

Science fiction?
Uiteraard is het science fiction. Het is nog niet zo ver. De real humans uit deze serie bestaan nog niet. Alleen in de gedachten van de scenaristen én onderzoekers die bezig zijn met kunstmatige intelligentie. Toch staan we volgens insiders aan de vooravond van de komst van zelflerende robots én systemen die zelfstandig besluiten kunnen nemen. In sommige sectoren zijn ze al actief, maar dat is onzichtbaar voor de gemiddelde burger. Grote banken werken al met computersystemen die zelfstandig, op basis van (heel erg veel) input besluiten om aandelen wel of niet te verkopen.

Een zekere Marcel Heerink formuleerde het onlangs in zijn boek als volgt:
Het gaat gebeuren, mensen. U vroeg zich af waar die robots bleven, nou, u zult het weten. Alle mogelijkheden van robots stijgen in een tempo dat vergelijkbaar is met de stijging van het aantal MB's van een USB-stick in de afgelopen jaren. Dat betekent niet dat we praten over tien jaar of vijf jaar, maar over drie jaar. Dan domineren robots onze samenleving.
Ach, het ging met computers ook ineens heel snel. En ook met internet. En uiteindelijk met mobiele telefoons. En tablets. Hoeveel tablets zag u drie jaar geleden om u heen? En nu?
Dus waarom niet?
Kortom, zet u schrap.

Rechten en plichten voor robots
Dat is de titel van het boek van Henny van der Pluijm. Met als ondertitel: Burger ze in nu het nog kan!.
Het klinkt onwaarschijnlijk. Flauwekul. De ver van ons bed show, maar Van der Pluijm maakt aannemelijk dat we als samenleving onze wetten zullen moeten gaan aanpassen. Omdat er door de komst van deze real humans situaties zullen ontstaan waarin de huidige wetten niet voorzien.

Artikel: Boude bewering - Het gaat gebeuren, mensen. U vroeg zich af waar die robots bleven, nou, u zult het weten. (juli 2013)

Op zondag 17 november spreekt Henny van der Pluijm in de reeks Oefenen voor een andere tijd

Homepage Beelden, quotes en ideeën 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten