woensdag 6 november 2013

Overview

Op zondag 1 september 2013 was Daan Roosegaarde de laatste Zomergast. Hij sloot zijn avond af met een lang fragment uit een korte film. Daarin worden mensen aan het woord gelaten die geraakt zijn of worden door het beeld dat de bemanning van de Apollo 8-missie voor het eerst zag: de opkomende aarde boven de dorre maan. Rond kerstmis 1968 draaide een astronaut aan boord van de Apollo-capsule op zeker moment de camera - die op de maan was gericht - om. En kwam de blauwe aarde in beeld. In een gitzwart universum lag een kleine, fragiele planeet met talloze kleuren, vormen en sferen. Van dat moment is ook een foto gemaakt die bekend is geworden als Earthrise.
In de film - die Daan Roosegaarde gedeeltelijk liet zien  - komen verschillende mensen aan het woord die nog steeds vol ontzag over dat beeld.praten. Het was voor hen én de mensheid een kantelpunt. Voor het eerst zagen aardbewoners zichzelf van buitenaf. En moesten tot de conclusie komen dat onze aarde aan de ene kant erg groot is, maar aan de andere kant (vanaf een verre afstand bezien) erg kwetsbaar. En zij realiseerden en realiseren zich door dit beeld dat we als mensheid maar één aarde hebben. Dat we het hiermee moeten doen.
Die documentaire heeft als titel Overview. Een prachtige titel: vanuit een heel erg hoge positie heb je een totaalbeeld over alles. Waardoor je een beter inzicht hebt of krijgt in onze wereld. Hoe die in elkaar zit. En vooral dat je eigen kleine beslommeringen redelijk triviaal zijn bezien in het licht van die kleine aarde in dat ontzaglijk grote heelal.

Overview slaat ook nog op iets anders. De notie dat je als mens bijna altijd op basis van onvolledige data of informatie beslissingen neemt.Stelling inneemt. En iedereen die zich dat realiseert zal tot de conclusie (moeten?) komen dan het zinvol is om je eigen overview breder te maken. Je zult nooit volledig geïnformeerd kunnen zijn, maar het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn.

Iedereen die zich bewust is van deze twee aspecten van Overview staat anders in het leven. Ietwat bescheidener. En blijft bezig om zich breed (vooral dat) te oriënteren. Kijken buiten je eigen specialisme of tak van 'sport'.

Klik hier voor een artikel over Daan Roosegaarde en Overview  en hier voor een ander artikel over Overview in relatie tot geoloog Peter Westbroek die een heel boek 'ophing'' aan Earthrise en de betekenis daarvan van 'de mens' in relatie tot onze mondiale problemen.OVERVIEW from Planetary Collective on Vimeo.

Homepage Beelden, quotes en ideeën

Geen opmerkingen:

Een reactie posten