woensdag 6 november 2013

Value


Create real value

Deze zin pakt perfect samen wat bedrijven, instellingen of organisaties in de 21e eeuw moeten doen. Slagen ze er niet in iets van waarde of waardevols te laten ontstaan dan zullen ze niet overleven. Ingehaald worden door de tijd(geest). In de 20e eeuw werden bedrijven vooral afgerekend op het zwarte bedrag onder de streep. Winst. Uit te drukken in geld. In de 21e eeuw zal dat voorlopig nog wel zo blijven, maar bedrijven, instellingen of organisaties die alleen maar bezig zijn met het zo hoog mogelijk opdrijven van die winst zullen het loodje leggen. Waarom? Omdat die winst alleen behaald kan worden ten koste van zaken die door de omgeving steeds belangrijker zullen worden gevonden. Denk aan respect voor werknemers, maatregelen om het milieu te ontzien, zuinig omgaan met grondstoffen en energie, nadenken over het nageslacht. En bedrijven die zich daarin niet positief onderscheiden zullen op den duur door klanten gemeden worden. En het helpt niet door er een PR-'sausje' overheen te gooien.

MBA Oath
In de tijd dat de bankencrisis begon (2007-2008) ontstond in de Verenigde Staten een initiatief dat resulteerde in de "MBA Oath". Dat is een eed die afgestudeerde MBA'ers kunnen afleggen. Op de bijeenkomst waar ze hun diploma in ontvangst nemen, leggen ze de MBA eed af. Een eed waarin ze plechtig beloven als directeur of leidinggevende in een bedrijf, instelling of organisatie integer te  handelen. Met respect voor werknemers, het milieu, nageslacht enzovoorts.
In die eed komt het woord value enkele keren voor, maar niet de zin create real value.

MBA Oath 2011
Die zin zit opgesloten in een filmpje dat in 2011 op YouTube is gezet. Een filmpje van drie minuten waarin die eed visueel in beeld wordt gebracht en aan het eind die cruciale zin in beeld verschijnt. Een zin die in drie woorden de missie voor alle MBA'ers samenbalt, die met die eed in hun hoofd in de samenleving aan het werk gaan: laat echte waarde ontstaan. Draag daar aan bij. Maak het mogelijk dat anderen waardevolle dingen doen of produceren.


Create real value -> Echte waarde(n)

Dit filmpje en die zin leidde in het voorjaar van 2011 tot de titel van het jaarthema van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken: Echte waarde(n).
Het gaat niet alleen om het feit dat er iets waardevols tot stand komt, maar in the end draait het ook om sommige waarden die iets belangrijker zijn als andere. 
Meer informatie
Waarden, alom waarden (en geen normen) - een artikel uit januari 2012 waarin dit filmpje gekoppeld wordt aan zaken die hiermee te maken hebben (o.a. Downton Abbey, Ap Dijksterhuis, Deirdre McCloskey)

Homepage Beelden, quotes en ideeën   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten